Renkler, Renklerin Uyumu, Colors

Işığın gözün retinasına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır . Renk, çevredeki etkenlere göre gözümüz tarafından farklı algılanabilir. Binaların cephelerinin ışığı farklı noktalardan alması, havanın açık ya da kapalı olması, güneş ışığının durumu, sabah öğlen ve akşam saatlerinde aynı cephelerde renk farklı görünebilir. İç cephelerde ışık kaynağının çeşidi, odadaki eşyaların konumu ve renkleri bile aynı rengin farklı duvarlarda daha farklı görünmesine sebep olabilir. Bu sebeple yapmak istediğimiz rengi mutlaka gün ışığında seçmeli ve numune yapmalıyız. Aksi taktirde kapalı bir havada bize çok koyu gibi görünen renk, güneşli havada açık görünebilir. Biz sadece kapalı havalarda görüp rengi değiştirmeye karar verirsek anlamsız yere renk değiştirmiş oluruz.

Ana Renkler:

Mavi : Dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatır. Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır, nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır.

Sarı : En parlak renk. Dikkat çeker, bu yüzden uyarı ışıklarında sarı tercih edilir. Ayrıca dikkat çekiciliğinden dolayı dünyada taksiler sarıdır. Sonbaharın da baskın renkleri sarı ve sarı-turuncu, duygularımızı yakalayan, güçlü bir çekiciliğe sahiptir. Neşeyi anlatır. Sarı zeka ,incelik ve pratiklikle de ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı vardır. Geçiciliğin sembolüdür. Sarı ayrıca hüzün ve özlemin rengidir. Sonbaharın tüm hüzünlü güzelliğinde onun her rengini izlemek mümkündür

Kırmızı: En uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı renk, özellikle de koyu bir arka plan ile birlikte kullanıldığında öyle şiddetlidir ki, bir görüntüde yer alan küçücük kırmızı bir leke bile görüntünün her yerini etkiler. Bu renk canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir. Mutluluğu temsil eder. Kırmızı renk, fiziksel olarak; ataklığı, canlılığı ve duygusal bağlamda; bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir.İştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır.

Diğer renkleri karıştırarak bu renkleri elde edemezsiniz. Ancak ana renkleri karıştırarak farklı renkler elde edersiniz. Mavi sarı ile karışırsa Yeşil olur. Kırmızı Sarı ile karışırsa Turuncu olur. Kırmızı mavi ile karışırsa Mor olur.

Sıcak Renkler

Boyanması gereken mekânın konumu renk tercihinde önemlidir. Boyanacak mekânın konumu kuzey yön ise sıcak renklerle (kırmızı, sarı, turuncu) boyanması halinde sıcak bir atmosfer oluşturmak mümkündür. Özellikle bu renkler daha çok bar ve restaurantlarda kullanılır.

Soğuk Renkler

Boyanmak istenilen mekân konum olarak güneyde ise bu durumda soğuk renklerle (mavi, mor, yeşil, gri) boyanarak soğuk bir atmosfer oluşturulabilir.

Uyumlu Renkler

Genel olarak renk kartelalarında birbirini takip eden ve yanı renk tonlarından açığa doğru yönelmesiyle oluşan ve insanda bir ahenk uyandıran renklerdir. Bu renkler insana rahatlık hissi verir.

Zıt-Kontrast Renkler

Renk kartelalarında farklı sayfalarda bulununan ve farklı tonlarda olan renklerin bir biriyle uyumsuzluğu ile oluşan renklerdir. Bu renkler doğru seçilerek kullanıldığında birbirini tamamlar. Özellikle dekorasyon dergileri ve yaygınlaşan cafelerde zıt renkler yoğun olarak kullanılmaktadır.

Açık Renkler

Bu renk tonları daha çok ferah ve iç rahatlatıcı olduklarından küçük mekanlarda tercih edilirler. Aynı zamanda hastane ve kliniklerde yoğun kullanılırlar.

Koyu Renkler

Bu renk tonları daha çok geniş mekanlarda veya barlarda tercih edilir. Mekanı daha dar gösterdiğinden büyük alanlarda kullanılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir