Astar, Hangi Astarı Seçmeliyim?, Boya Astarı Nedir?

ASTARLAR

Boyanacak yüzeyin cinsi, boyadan beklenen özellikler boyanın içinde bulunacağı ortam, uygulama yöntemi , şartnameler, boyanın seçimini belirleyen önemli etmenlerdir. Burada unutulmaması gereken en önemli konu uygun ASTAR seçimidir. Son kat boyayı uygun seçseniz dahi, yanlış astar seçim yada kullanımı sonucunda ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bazı firmalar bizim boyalarımız astar gerektirmez diyebiliyorlar. Böyle bir açıklama söz konusu olamaz. Evet son kat boya astar yerine kullanılabilir, ancak astar gibi uygulanacak yüzeylerin porlarına dip noktalarına emprenye olmaz. Bu sebeple, üretici firmanın önerdiği astarlar tercih edilmelidir. Doğru astar kullanımı ile sağlam bir altyapı (temel) oluşturmuş olursunuz. Astarların aşağıda belirtilen görevleri vardır:

1)Aderans (yüzeye iyi tutunmayı) sağlar. Üzerine gelecek boya tabakaları için, sağlam bir temel oluşturur.,

2)Homojen emiş ve altyapı sağlar. Bu sayede yüzeyde aynı rengin farklı görünmesini engeller.

3)Sarfiyatı azaltır. Sağlam ve doygun bir altyapı  sağladığından, sarfiyat azalır.

4)Bazik/alkali etkilerden son kat boyayı korur. Bu sebeple beton ve sıvalardan gelebilecek negatif etkilere bariyer oluşturur.

5)Boyanın örtücülüğüne yardımcı olur. Emiş ve altyapıyı honojen hale getirdiğinden, örtücülüğe ciddi destek sağlamış olur.

İç cephelerde, ham sıvalı yüzeylerde, eski boyalı yüzeylerde, sentetik boyalı yüzeylerde su bazlı boyaya geçişlerde, hazır macunlu yüzeylerde pigmentli astarlar/geçiş astarları kullanılmalıdır.

Kireç, alçı, badana gibi çok emici yüzeylere şeffaf karakterli astarlar kullanılmalıdır.Bu astarlar uygulanırken yüzeyde tarama, perdahlama yapılmamalıdır. Yani rulo veya fırça aynı yüzeyde birden fazla tur attırılarak uygulanmamalıdır. Aksi taktirde yüzeyde camımsı bir film tabakası oluşur. Yüzeyde camımsı bir tabaka oluşmuşsa, yeterli örtücülük sağlanamz, yüzeyde dalgalanma, çatlama, büzüşme, parlama görülür. Böyle bir durum tespit edilmişse, yüzeyin zımpara veya mekanik yöntemlerle parlaklığı alınmalıdır. Bir başka çözüm yöntemi, yüzeyin sık olarak çentiklenmesi ve yeniden alçı ve/veya yüzey düzeltme macun-harçlarıyla yeniden hazırlanması gerekmektedir. Yada mevcut problemli yüzeyin, cam tekstil yüzey kaplama malzemeleriyle uygulama yapılması çözüm sunar.

Özellikle konsantre olan astarların mutlaka üretici firmaların belirtildiği şekilde inceltilmesi ve uygulanmasına azami dikkat gösterilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir