BOYANIN TANIMI ve ÖZELLİKLERİ
Boya ve benzeri kaplama malzemeleri, dekoratif ve/veya koruyucu amaçlarla çeşitli yüzeylere değişik şekillerde uygulanan ve uygulandığı yüzeyler üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturan kimyasal maddelerdir. Günümüzde hala boya dekoratiflik unsuru olarak ön planda görünmesine rağmen, asıl birinci görevi koruyuculuktur. İkinci sırada estetik önem arz eder.
Genel ve basit hali ile bu şekilde tarif edilen boya, uygulama yerine göre; cinsi, kullanma şekli gibi çeşitli farklılıklar gösterir. Elbette ki, her yere, her boyayı uygulamak mümkün değildir. Örneğin; duvara sürülmek için hazırlanmış bir plastik boya ile sandalye ve kapı boyanamayacağı gibi, mobilya için hazırlanmış bir boya ile de duvar boyanamaz. Her boya formülü, kullanılacağı yere göre ayrı ayrı tespit edilmiştir. Doğru ve uygun şekilde kullanılırsa, en iyi sonucu verir, yıllarca korur ve güzelleştirir.
Boyalar, gerçekte nitelikleri birbirinden çok farklı kimyasal maddelerin bir karışımıdır.
Boyada bulunan kimyasal maddeler 4 grupta toplanır.
Bağlayıcı: Betonda çimento ne işe yararsa, boyada da bağlayıcı bu işlevi görür. Aradaki fark bağlayıcı bir film oluşturuken, pigment ve dolguyu birbirine bağlar. Çimento ise bir film oluşturmaz ve sadece kum ve çakıl/mıcırı birbirine bağlar. Boya filminin sertlik, yumuşaklık ve parlaklığını temin eder. Çoğu zaman bağlayıcı ismi boyayı tarif eder. Silikon, Epoxy, Akrilik esaslı boyalar denmesi gibi…
Pigment & Dolgular: Betonda çakıl ve kumun gördüğü işlevi görür. Pigmentler renk verici maddelerdir. Boyaya renk verdiği gibi, örtücülük kazanmasını da sağlar.Talk, barit, kalsit gibi mineraller öğütülerek, boyada dolgu olarak kullanılır. Pigment ve dolgular çözünmüş halde bulunmaz. Boya sisteminde gereksiz pigment kullanımını önler ve boyanın örtücülük gibi özelliklerine etki ederken (örtücülükte, pigmentlere oranla daha az etkilidir), diğer taraftan maliyetleri aşağı indirir.
Çözücü: İncelticisine göre su veya tinerdir. Solvent sıvı faz oluşturarak, boyanın sürüldüğü yüzeye taşınmasını sağlar ve boyanın kuruması dediğimiz süreçte uçarak görevini tamamlar ve boya yüzeyde film tabakası oluşturmuş olur.
Kimyasal Katkı Maddeleri: Boyaya az miktarda girmesine rağmen katkıları oldukça fazladır. Boyanın imalatı, taşınması, depolanması, uygulanması ve boya film tabakasının iyilieştirilmesinde çok önemli sorumluluk taşırlar.
Doğru boya ile birlikte doğru ekipman da çok önemlidir. Amaca uygun fırça veya rulo seçimi iyi bir sonuç için şarttır. Tabii ki elde edilecek sonuç, seçilecek boyanın ne ölçüde kaliteli olduğu ile doğrudan ilişkilidir. Doğru sistem seçimi, iyi kalite, iyi işçilik en iyi ve en ekonomik sonucu verir.