İç cephe duvar yüzeylerinde boyalar tabaka tabaka kalkıyor ve yüzeylerde aşırı çatlamalar var…

Bu tip problemler iç cephe duvar ve/veya tavan yüzeylerinde görülebilir. Bu problemle karşılaştığınızda duvar ve/veya tavan yüzeylerine ışığın geldiği noktadan baktığınızda çatlaklardan gözlemlediğiniz eski boyalı yüzeylerde aşırı parlamalar görüyorsanız; son kat boya uygulanmadan önce şeffaf yapılı ve/veya konsantre astarın eski boyalı ve/veya alçılı yüzeyde film oluşturarak yanlış uygulanmasından kaynaklanmaktadır.

Problemin çözümü için iki alternatif bulunmaktadır:

  1. Yüzeyler tamamen ham yüzeye kadar kazınmalı ve/veya yüzey özel çentikli bir çekiçle zedelenir. Tozu alınan yüzeyler saten alçı ile kaplanarak, boyaya hazır hale getirilir. Ancak yeni uygulanacak şeffaf karakterli astar tarama yapılmadan, rulo yüzeylerde tek tur attırılarak uygulamaya geçilir. Şeffaf karakterli astarların, bu aşamada üretici firmaların önerdiği inceltme oranlarından % 30 daha fazla su ile inceltilerek karışım hazırlanmalıdır. Astar uygulaması tamamlandığında yüzeyde parlak bir film oluşmaması sağlanmalıdır. Aksi halde yüzeyde oluşan parlaklık zımpara ile yüzeyden alınır. Ve istenilen son kat boya uygulanarak, işlem tamamlanır.
  2. Yüzeylerdeki kabaran yüzeyler temizlendikten sonra, yüzeyde ciddi kot farkı varsa yüzey saten alçı doldurulur. Genellikle bu işlem lokal olarak yapılır. Hatta mm mertebesinde bir farklılık varsa sadece yüzeyi temizlemek yeterli olacaktır. Sonrasında ise tüm yüzeylere 1 m eninde cam tekstili malzemesi uygulanabilir. özellikle İskandinav ülke menşeile bu ürünler hem yüzeylerdeki 3-4 mm mertebesinde oluşacak çatlakları kapatacak olup, yüzeylerin daha sıcak olmasını sağlayacak olan bu malzeme hem hijyenik hemde yanmaya karşı dayanıklı olacaktır. Sonrasında istenilen son kat boya uygulanarak işlem tamamlanır.

Ancak yukarıdaki başlıkta belirtilen sorunlu yüzeylerde hiçbir parlama olmayıp, kabarmış tabakayı yüzeyden aldığınızda, alttaki yüzeyde parlama olmayıp sadece tozuma varsa:

Bu taktirde altyapıda kullanılan alçının özelliğini yitirdiği yada yanlış uygulandığı sonucuna varabiliriz. Yada uygun olmayan ve/veya özelliğini yitirmiş bir yüzey düzeltme malzemesi kullanılmıştır. Bu durumda da yüzeydeki bu hatalı malzemenin komple yüzeyden alınması gerekmektedir. Yada yüzeyi sık olarak çentikleyerek doğru bir saten alçı malzemesi ile yüzey düzeltilerek şeffaf astar (yukarıda 1. maddedeki gibi ) uygulanmalıdır. Sonrasında ise, tercih edlecek son kat boya istenilen film kalınlığında uygulanarak işlem tamamlanır.

Saten Boya ve İpeksi Mat Boya Kelimeleri Ne İfade Eder?

Bu terimler boyanın parlaklık derecesini gösterir. Saten, yarı mat anlamına gelir. Mat ve parlak boya arasındaki parlaklık derecesini gösterir. İpeksi mat ise mat ile yarı mat (saten) arasındaki parlaklık derecesini gösterir. Pratikte yumurta kabuğu ipek mat parlaklığa örnek verilebilir. Saten ve ipeksi mat parlaklıktaki boyalardan istenen performansın tam olarak alınabilmesi için, bu boyaların macunlu, düzgün yüzeylere uygulanması önerilir.

Boya sarfiyatı nasıl yapılır?, 100 m2 lik bir dairede oturuyorum, İç cephe boya sarfiyatı nasıl hesaplanır?

Dairenizin tavanları için oturduğunuz alanı 100×0,85 yaptığınızda tavan alanı 85 m2 olacaktır.

Duvarlarınız için kat yüksekliği 3-3,30 m için      100×2,80= 280 m2 duvar alanı olacaktır.

Duvarlarınız için kat yüksekliği 2,6-2,75 m için      100×2,2= 220 m2 duvar alanı olacaktır.

Bu ölçülere göre boya sarfiyat m2 çarpımlarından sarfiyat hesabı yapabilirsiniz.

Zımpara nedir? Hangi yüzeylerde, hangi zımpara kullanılır?

Boya ve macun uygulamalarında yüzeyi düzeltmek amacıyla, ya da parlak yüzeylere yapılacak uygulamalarda, yüzeyi matlaştırmak ve aderansı arttırmak amacıyla kullanılan malzemelerdir.

-Duvar macunu düzeltme işlemleri için 80-120 nolu zımparaların,

-Eski parlak boyaların matlaştırılması işlemleri için 120-200 nolu zımparaların,

-Mobilya grubu boya, astar ve dolgu malzemelerinde katlar arası zımpara işlemleri için 400 nolu zımparaların kullanılması önerilmektedir.

Numaralar zımparanın kum aralığını göstermektedir. Büyük numaralar ince dişli zımparalardır, küçük numaralar kalın dişli zımparalardır.

Poliköpük nedir, poliköpük nasıl kullanılır?

Poliüretan esaslı tek bileşenli nemle sertleşen kullanıma hazır köpüktür. Polietilen, silikon ve teflon hariç her türlü inşaat malzemesine yapışma gücüne  sahiptir.  Kullanılacak zemin temiz ve yağsız olmalı,korunması gereken yüzeyler bantla kapatılmalı kuru  yüzeyler nemlendirilmelidir.

Uygulama yapmadan önce ürünü 5-10 kez kuvvetlice çalkalayınız.Kutu dikey durumda iken kapağını açıp uygulama çubuğunu vidalayınız.Kutuyu baş aşağı çevirip  boşlukları aşağıdan yukarıya doğru 1/3 ü kadar doldurunuz. Direkt günışığına maruz bırakmayınız.Yaş iken aseton yardımıyla temizlenebilir.Yaklaşık 10 dakika içinde kabuk bağlayan malzeme 1-1.5 saat içinde kesilecek duruma gelir ve 24 saat içinde tam kurumasını yaparak tamamen sertleşir.

Boya Rulosu Nedir?, Hangi duvar yüzeyinde, hangi rulo kullanılır?, Rulo seçimi nasıl yapılır?

Uzun tüylü rulolar (18-24 mm) plastik ve dış cephe boya uygulamasına,  kısa tüylü rulolar (10-12 mm) saten boya uygulamasına uygundur.Mercan rulolar grenli (tekstürlü) boyaların uygulanması için tasarlanmıştır.

Temizlik ; Su bazlı boyaların kullanımından sonra rulodaki boyayı su ile yıkayın ve sabunlu sudan geçirin,silindiri aşağı gelecek şekilde asarak saklayın.Sentetik bazlı bir boya kullanılmış ise; ruloda kalan boya sıyrılarak mümkün olduğunca alınır ve sentetik tiner ile temizlendikten sonra sabunlu sudan geçirilerek,silindiri aşağı gelecek şekilde asılarak saklanır.Tekrar kullanımdan önce kullanılacak boyanın incelticisi ile nemlendirilmelidir.

Renkler, Renklerin Uyumu

Işığın gözün retinasına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır . Renk, çevredeki etkenlere göre gözümüz tarafından farklı algılanabilir. Binaların cephelerinin ışığı farklı noktalardan alması, havanın açık ya da kapalı olması, güneş ışığının durumu, sabah öğlen ve akşam saatlerinde aynı cephelerde renk farklı görünebilir. İç cephelerde ışık kaynağının çeşidi, odadaki eşyaların konumu ve renkleri bile aynı rengin farklı duvarlarda daha farklı görünmesine sebep olabilir. Bu sebeple yapmak istediğimiz rengi mutlaka gün ışığında seçmeli ve numune yapmalıyız. Aksi taktirde kapalı bir havada bize çok koyu gibi görünen renk, güneşli havada açık görünebilir. Biz sadece kapalı havalarda görüp rengi değiştirmeye karar verirsek anlamsız yere renk değiştirmiş oluruz.

Ana Renkler:

Mavi : Dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatır. Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır, nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır.

Sarı : En parlak renk. Dikkat çeker, bu yüzden uyarı ışıklarında sarı tercih edilir. Ayrıca dikkat çekiciliğinden dolayı dünyada taksiler sarıdır. Sonbaharın da baskın renkleri sarı ve sarı-turuncu, duygularımızı yakalayan, güçlü bir çekiciliğe sahiptir. Neşeyi anlatır. Sarı zeka ,incelik ve pratiklikle de ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı vardır. Geçiciliğin sembolüdür. Sarı ayrıca hüzün ve özlemin rengidir. Sonbaharın tüm hüzünlü güzelliğinde onun her rengini izlemek mümkündür

Kırmızı: En uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı renk, özellikle de koyu bir arka plan ile birlikte kullanıldığında öyle şiddetlidir ki, bir görüntüde yer alan küçücük kırmızı bir leke bile görüntünün her yerini etkiler. Bu renk canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir. Mutluluğu temsil eder. Kırmızı renk, fiziksel olarak; ataklığı, canlılığı ve duygusal bağlamda; bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir.İştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır.

Diğer renkleri karıştırarak bu renkleri elde edemezsiniz. Ancak ana renkleri karıştırarak farklı renkler elde edersiniz. Mavi sarı ile karışırsa Yeşil olur. Kırmızı Sarı ile karışırsa Turuncu olur. Kırmızı mavi ile karışırsa Mor olur.

Sıcak Renkler

Boyanması gereken mekânın konumu renk tercihinde önemlidir. Boyanacak mekânın konumu kuzey yön ise sıcak renklerle (kırmızı, sarı, turuncu) boyanması halinde sıcak bir atmosfer oluşturmak mümkündür. Özellikle bu renkler daha çok bar ve restaurantlarda kullanılır.

Soğuk Renkler

Boyanmak istenilen mekân konum olarak güneyde ise bu durumda soğuk renklerle (mavi, mor, yeşil, gri) boyanarak soğuk bir atmosfer oluşturulabilir.

Uyumlu Renkler

Genel olarak renk kartelalarında birbirini takip eden ve yanı renk tonlarından açığa doğru yönelmesiyle oluşan ve insanda bir ahenk uyandıran renklerdir. Bu renkler insana rahatlık hissi verir.

Zıt-Kontrast Renkler

Renk kartelalarında farklı sayfalarda bulununan ve farklı tonlarda olan renklerin bir biriyle uyumsuzluğu ile oluşan renklerdir. Bu renkler doğru seçilerek kullanıldığında birbirini tamamlar. Özellikle dekorasyon dergileri ve yaygınlaşan cafelerde zıt renkler yoğun olarak kullanılmaktadır.

Açık Renkler

Bu renk tonları daha çok ferah ve iç rahatlatıcı olduklarından küçük mekanlarda tercih edilirler. Aynı zamanda hastane ve kliniklerde yoğun kullanılırlar.

Koyu Renkler

Bu renk tonları daha çok geniş mekanlarda veya barlarda tercih edilir. Mekanı daha dar gösterdiğinden büyük alanlarda kullanılır.

Boyanın Genel Özellikleri

ygulama Öncesi Özellikler:

Görünüş

Kesilme

Çökme

Depolanma

Biyolojik Bozulma (Kötü Koku)

Uygulama Özellikleri

Kuruma süreleri

Kaplama Kabiliyeti

Hangi Uygulama Araçları ile Uygulanabiliyor (Fırça, rulo, airless, mala, spatula)

İnceltme Oranları

Uygulama Sonrası Özellikler

Renk

Parlaklık

Örtme Kabiliyeti

Aderans

Hava ve Ortam Şartlarına Dayanıklılık ( Su, yağmur, çiğ, silinme…)

Boyadan Beklenen Özellikler

1. Örtücülük

2. Beyazlık

3. İnceltici Kaldırma Gücü (boya kıvamını su veya solvent ile ayarlamak)

4. Rahat Uygulanabilirlik

5. Ekonomiklik

6. Renk Çeşitliliği

7. Sarfiyat